Skip to content

Yoga

“Yoga verandert niet de manier waarop we dingen zien, het transformeert de persoon die ziet”
-B.K.S. Iyengar-

Als aanvulling op/ onderdeel van de coaching of als aparte individuele lessen of groepslessen bied ik yoga sessies

Ik bied sessies in twee varianten die elk op een andere manier een ingang vinden tot het menselijk systeem: Yin yoga en yoga nidra. Yin yoga werkt vooral bij het loslaten op het lichamelijke en emotionele vlak. Yoga nidra begeleidt je op het mentale en energetische vlak naar meer inzichten en uitlijning. Beide lessen worden als individuele les en als groepsles aangeboden. Kijk voor meer informatie en het lesrooster op de website van de yoga studio Anna Realisatie Yoga. Druk daarvoor op de onderstaande knop. 

Wat betekent yoga?

Met een kleine variant drukt het woord yoga de toestand uit, waarin de ‘waarneembare mens’ ook verbonden is met de ‘wezenlijke mens’, dat wil zeggen waarin de mens zijn ware aard heeft herkregen en er in overeenstemming mee leeft.

De yogatechniek, hoe deze ook mag zijn, is een discipline, waardoor de mens tracht tot de staat van yoga te komen. De yoga houdingen of asana’s in yoga zijn bedoeld om lichaam, geest en ziel uit te lijnen tot een evenwichtig geheel. Hierdoor ontstaat een natuurlijke en evenwichtige staat van zijn. Daardoor zal het leven met minder moeite en natuurlijker verlopen. Het leven mag zo weer meer van nature gaan stromen.

Wat bied ik aan?

Ik heb gekozen voor Yin yoga en Yoga nidra. Deze vormen van yoga bieden de veelal gehaaste Westerse mens de meest ontspannen ervaring. Ze vinden elk op een andere manier een ingang tot het menselijk systeem: Yin yoga werkt vooral bij het loslaten op het lichamelijke en emotionele vlak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bepaalde lichaamshoudingen. Bij de houdingen draait het niet om de vorm maar vooral om het effect in lichaam en geest. Yoga Nidra begeleidt je meer op het mentale en energetische vlak naar meer inzichten en uitlijning. Hierbij ligt of zit men stil.

Yin yoga

Yin yoga is een vorm van yoga waarbij gebruik gemaakt wordt van de meer vrouwelijke/yin oefeningen vanuit de Hatha yoga. Deze vorm van yoga is er vooral ontwikkeld om de diepere yin/vrouwelijke lagen van het lichaam aan te spreken zoals het bindweefsel, de gewrichtsbanden en de gewrichten. De spieren worden zo weinig mogelijk gebruikt, Spieren zijn meer yang/mannelijk. Bij deze vorm van yoga gaat het niet om een perfecte houding of hoe lenig je bent maar om het op een veilige manier creëren van ruimte in de genoemde weefsels waardoor afvalstoffen en vastgezette emoties los kunnen komen. De houdingen worden beduidend langer vastgehouden dan men doorgaans bij meer yang georiënteerde yoga doet, zo’n 3-5 minuten. Ze worden afgewisseld met rust houdingen om zo weer het bloed en de zuurstof te laten stromen. Men maakt gebruik van een matje, kussentjes, bolsters en dekens om de houdingen te ondersteunen. Deze zijn aanwezig en hoeven niet te worden meegenomen. Het is een hele zachte en geleidelijke vorm van yoga waarbij het lichaam leert loslaten wat vast zit en niet meer nodig is. Daarbij kunnen dus ook gevoelens en emoties loskomen. Op termijn zorgt het ook voor meer lenigheid.

Ik bied individuele lessen en groepslessen yin yoga aan. Groepslessen zijn vanaf minimaal 2 personen en tot maximaal 4 personen per les. Dit is inclusief alle benodigdheden. Zo kunnen we ons volledig focussen op jouw persoonlijke mogelijkheden en gevoel. Deze les duurt ongeveer 90 minuten inclusief thee.

Yoga Nidra

Yoga nidra wordt ook wel slaap yoga genoemd. Het is meer een vorm van yoga voor het bewustzijn en niet zo zeer voor het lichaam. Yoga nidra is afgeleid van de tantra’s en is een krachtige techniek waarin je leert om bewust te ontspannen. In yoga nidra wordt slaap niet als ontspanning beschouwd. Mensen voelen zich ontspannen als ze met een kop koffie en een krantje zitten of televisie kijken. Maar dit zal nooit voldoende zijn als wetenschappelijke definitie van ontspanning. Dit zijn slechts zintuiglijke afleidingen. Echte ontspanning is eigenlijk een ervaring die veel verder gaat. Voor absolute ontspanning moet je op de hoogte blijven. Dit is yoga nidra, de staat van dynamische slaap.

Yoga nidra is een systematische methode om volledige fysieke, mentale en emotionele ontspanning teweeg te brengen. De term yoga nidra is afgeleid van twee Sanskrietwoorden, yoga betekent vereniging of eenpuntig bewustzijn, en nidra wat slaap betekent. Tijdens het beoefenen van yoga nidra lijkt het alsof je slaapt, maar het bewustzijn functioneert op een dieper bewustzijnsniveau. Om deze reden wordt yoga nidra vaak psychische slaap of diepe ontspanning met innerlijk bewustzijn genoemd. In deze drempeltoestand tussen slapen en waken vindt spontaan contact met de onderbewuste en onbewuste dimensies plaats. In yoga nidra wordt de staat van ontspanning bereikt door naar beneden te draaien, weg van uiterlijke ervaringen. Als het bewustzijn kan worden gescheiden van extern bewustzijn en van slaap, wordt het erg krachtig en kan het op vele manieren worden toegepast, bijvoorbeeld om het geheugen te ontwikkelen, kennis en creativiteit te vergroten of iemands aard te transformeren.

Ik bied  individuele lessen en groepslessen yoga nidra aan. Groepslessen zijn vanaf minimaal 2 personen tot maximaal 4 personen per les. Deze les is inclusief alle benodigdheden en duurt ongeveer 90 minuten inclusief thee.